حلقه‌های مفقوده تاریخ و فرهنگ ایران با پژوهش‌های باستان‌شناسی امکانپذیر است

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عبدالکریم شادمهر، دبیر کمیته علمی همایش و معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نخستین همایش ملی “کاربرد روش های آماری در پژوهش های باستان شناسی ایران» گفت: از هنگام اعلام رسمی برنامه برپایی این همایش و پس از آن تشکیل نخستین جلسات شورای سیاست‌گذاری همایش 31 مقاله و چکیده مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد.

وی افزود: کمیته علمی همایش پس از ارزیابی و داوری و رایزنی از آن میان 21 مقاله را بری ارایه مناسب دانست؛ 17 عنوان مقاله و چکیده مقاله نیز برای چاپ و انتشار در مجموعه مقالات همایش و ارایه سخنرانی انتخاب شد و 3 عنوان مقاله نیز که اصل مقالات آنها به چاپ نرسید در قالب سخنرانی ارائه می‌شوند.

شادمهر تصریح کرد: همچنین طی هماهنگی و توافقی که با انجمن علمی باستان‌شناسی ایران انجام گرفت مقرر شد از مجموعه 17 مقاله پیش گفته 7 مقاله همایش که چکیده آنها در کتاب مجموعه مقالات همایش آمده است به عنوان مقاله برگزیده آن انجمن و به انتخاب هیأت تحریریه مجله انجمن در شماره ویژه “نخستین همایش ملی کاربرد روش‌های آماری در پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران» چاپ و منتشر شود.

توسعه همکاری باستان‌شناسی و آمار

وی نکته قابل توجه در دبیرخانه این همایش را حضور فعالانه ارایه‌دهندگان مقالات دانست و اظهار کرد: این مقالات چه برگزیده و چه غیر آن، نشان‌دهنده عزم پژوهشگران در دو حوزه باستان‌شناسی و آمار برای توسعه همکاری و هماهنگی بیشتر و عمیق‌تر است.

شادمهر با بیان اینکه امروز 12 سخنرانی در سه نشست علمی ارایه می‌شود، افزود: این اتفاق فرخنده را باید به فال نیک گرفت؛ با توجه به اینکه چنین همایشی برای نخستین‌بار در جامعه علمی ایران برگزار شده و با عنایت به تجربه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در برگزاری همایش‌های هدفمند آینده مناسبات دو جانبه علمی و پژوهشی میان باستان‌شناسی و آمار روشن به نظر می‌رسد.

به گفته دبیر کمیته علمی همایش و معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، با توجه به اینکه سیاست کنونی پژوهشگاه در ایجاد روابط علمی و فرهنگی با مجامع و محافل و انجمن‌ها و دانشگاه‌ها سیاست تعامل و همکاری و همفکری متقابل تعریف شده است پیش‌بینی می‌شود این همایش طلیعه روابط گسترده‌تر آینده باشد. همانا موفقیت بسیار ارزشمند پژوهشگاه در همایش کنونی برای جلب حداکثری مشارکت مراکز علمی و فرهنگی و انجمن‌ها و دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها است.

شادمهر افزود: در این همایش ما از پشتیبانی حدود 20 حامی علمی و معنوی و مالی مانند انجمن آمار ایران، انجمن آمار زیستی ایران، مرکز آمار ایران، انجمن علمی باستان‌شناسی ایران، موسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، دانشگاه هنر شیراز، دانشگاه هنر اصفهان، گروه‌های آموزشی آمار و آمار زیستی دانشگاه‌ها، ایکوم ایران، موزه ملی ایران، دانشگاه آزاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، حوزه معاونت اداری و مالی و توسعه مدیریت سازمان، حوزه میراث فرهنگی سازمان و… بهره‌مند شدیم.

افزودن آمار به واحد های باستان شناسی

وی توجه خاص و حضور جدید و موثر و حمایتگر سازمان سنجش آموزش عالی کشور را از این همایش را مایه مباهات دانست و گفت: عنایت و دقتی که در موضوع بسیار حساس افزوده شدن واحد درسی آمار و آمار زیستی به سرفصل دروس و واحدهای باستان‌شناسی شده نوید آن را می‌دهد که در آینده نزدیک شاهد تحلیل‌های آماری دقیق و شفاف در برخورد با موارد فرهنگی و یافته‌ها و داده‌های باستان‌شناختی خواهیم بود.

دبیر کمیته علمی همایش و معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: در این همایش موفق به جذب آماری 90 درصدی مشارکت حامیان معنوی و مادی شده‌ایم که این نشان‌دهنده دانش و بینش و حساسیت ویژه مراکز علمی کشور به حوزه مهم و ارزشمند میراث فرهنگی، به‌ویژه باستان‌شناسی است. پس از رایزنی‌های بسیار و تلاش و هماهنگی‌های لازم تنها در یکی از محورهای همایش سخنرانی یا مقاله به دبیرخانه ارسال نشد است.

وی افزود: نبود پژوهش‌های مربوط در این محور و نبود کارهای انجام شده شاید بیانگر این واقعیت باشد که همکاری و همسخنی میان دو حوزه باستان‌شناسی و آمار در ایران هنوز در ابتدای راه است و چه راه ناپیموده‌ای پیشروی پژهشگران ما است و باید برای ارتقای کاربرد ریاضی، آمار و آمار زیستی در حوزه باستان‌شناسی و میراث فرهنگی بیش از این کوشید.

شادمهر با بیان اینکه همایش کنونی نخستین قدم برای ورود در آن راه ناپیموده است، اظهار امیدواری کرد: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و پژوهشکده باستان‌شناسی از فرصت فراهم آمده بهترین بهره را ببرند تا در برنامه‌ریزهای خود زمینه حضور و مشارکت پژوهشگران حوزه آمار را نه فقط در مرحله پسا کاوش بلکه پیش، حین و همزمان با اجرای برنامه‌های میدانی و تحقیقاتی خود مهیا سازد.

وی در پایان با اشاره به نامگذاری سال 1396از سوی مقام معظم رهبری به نام “سال اقتصاد مقاومتی؛تولید-اشتغال» گفت: باید این نوید را به پژوهشگران و دانش‌آموختگان حوزه آمار و باستان‌شناسی داد که پژوهشگاه برای عملی کردن سیاست‌های راهبردی خود در سال جاری در نظر دارد از نتیجه و تجربه عملی بیش از یک سده تاریخچه پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران یا همان مخزن و گنجینه عظیم یافته‌های پیدا و پنهان پژوهش‌های گذشته برای آفرینش و بازآفرینی دانش و پاسخگویی به نادانسته‌ها و حلقه‌های مفقوده تاریخ و فرهنگ ایران استفاده کند. این عزم و حرکت موجب انجام تحقیقاتی خواهد بود که زمینه‌ساز حضور و مشارکت فعالانه و اشتغال و به‌کارگیری متخصصان داخلی دو حوزه آمار و باستان‌شناسی خواهد شد.